Halk otobüslerinin sesini duyan var mı?

Uzun süredir devam eden 'ücretsiz yolcu' tartışmasında toplu taşıma esnafı mı haklı, 65 yaş üstü vatandaşlar mı? Sorunun cevabını peşinen verip yazıya...

Uzun süredir devam eden 'ücretsiz yolcu' tartışmasında toplu taşıma esnafı mı haklı, 65 yaş üstü vatandaşlar mı?

Sorunun cevabını peşinen verip yazıya öyle devam etmek istiyorum. Tabii ki iki taraf da haklı.

Peki burada kusur kimin?

Kusur, bu hakkı 65 yaş üstü vatandaşlara tanırken halk otobüsçülerine de makul bir ödenek veren ancak zamanla bu ödeneğin azalmasına göz yuman idarecilerde.

Halk otobüsçüleri devletin kendilerine ödediği paranın sadece 2 gün boyunca taşıdıkları ücretsiz yolcu sayısına denk geldiğini, kalan 28 gündeki taşıma bedelini ceplerinden karşıladıklarını söylüyorlar.

Aslında fazla bir şey de istemiyorlar; toplam taşınan ücretsiz yolcunun yarısının parasını alabilmeleri onlar için yeterli. Yani diğer 15 gün yine ceplerinden karşılamaya razılar.

Haklı olarak soruyorlar: Bir kahvehane sahibine, devlet gelip de '65 yaş üstü her vatandaşa ücretsiz çay vereceksin. Devlet olarak sana ayda sadece 2 günlük çay parasını ödeyeceğim' diyor mu?

Ya da başka bir esnaf benzer bir zorunluluğa tabi tutuluyor mu? Eğer bu yapılmıyorsa (ki yapılmıyor) burada toplu taşıma esnafına ciddi bir haksızlık var ve bu ne vicdana sığar, ne de adalete.

Toplu taşıma esnafı kasım ayından itibaren 65 yaş üstü vatandaşları sadece ayın ilk 4 gününde ücretsiz taşıma kararı aldı. Diğer günlerde ücret talep edecekler.

Asıl o zaman iş daha büyük bir tartışma konusu olacak. Özellikle yerel seçimler öncesi bu durum, mevcut belediye başkanlarının hiç hoşuna gitmeyecek. Çünkü yaşanan sıkıntı seçimlerde başkanların aleyhine sonuçlar doğuracak. Devlet bu işe çözüm bulmazsa, başkanların yerelde çeşitli formüller geliştireceğini sanıyorum.

Toplu taşımanın büyük oranda belediyenin sırtında olduğu kentlerde büyük bir sıkıntı yaşanmaz. 65 yaş üstü vatandaşlar özel otobüsleri değil, uygulamayı sürdürecek olan belediye otobüslerini kullanacak.

Ancak Manisa gibi toplu taşımanın çok büyük oranda özel sektörün sırtında olduğu kentlerde bu durum sıkıntıya neden olur. Ya büyükşehir belediyesi, tıpkı diğer belediyeler gibi toplu taşıma yükünü kendi kasasından karşılamayı göze alıp araç sayısını ve hatlarını ciddi oranda artıracak ya da esnafa destek olarak, seçim öncesi 65 yaş üstü vatandaşların şimşeklerini üstüne çekmeyecek!

Bakalım neler olacak...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Gamze Mirzeoğulları - Mesaj Gönder

# manisa

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Manisa Hür Işık Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Manisa Hür Işık Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Manisa Hür Işık Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Manisa Hür Işık Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.